Kaş

0
76

Kaş, dağlardan esen rüzgarlarla kekik kokar. Denizden esen rüzgarlar Meis Adası’ndan sesler getirir limana. Tarih ile her an karşılaşırsınız. Denizi ise dalış tutkunlarının cennetidir. Kaş bir tutkudur.

Antik dönemde Likyalılar tarafından kurulan ve adı Antiphellos olan kentin şimdiki adı Kaş’tır veya Kaş’ın antik dönemdeki adı Antiphellos’tur. “Phellos” Grek dilinde “Taşlı Yer” anlamına gelmektedir. Gerçekten de bu isim Kaş’a çok uymaktadır. Kaş’ın şimdiki yerlileri de ilçelerini şöyle tanımlıyorlar: “Üstü taş, altı deniz, ortası Kaş.”

Dağlardan gelen kültür

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonraki mübadele ile ilçedeki Rumlar Yunanistan veya Adalar’a gidince köylerdeki Türkmenler mesken tutmuş Kaş’ı. Dağlardan getirdikleri kültürü deniz kenarında da sürdüren şimdinin Kaşlılar’ı, yabancıları yadırgamayan, sakin ve dışa vurmadıkları sıcaklıklarıyla turizm sayesinde, tahmin etmedikleri bir biçimde dünyaya açıldılar.

Kaş’a giriş

Kaş’a Antalya’dan karayolu ile gelenler önce kızılçam, karaçam, ardıç ve sedir ormanlarının kokuları ile sarhoş olurlar. Aracınız Bakacak Tepesi’ne geldiğinde nefes kesen bir manzara ile karşılaşırsınız. Alabildiğine masmavi bir deniz gözlerinize dolar. Hiç denize ulaşılamayacakmış gibi kıvrıla kıvrıla inilen yoldan girilen Kaş, bir kasaba görünümündedir; küçük ve şirin.

Her türlü konaklama imkanı sunan Kaş, bahçeleri sardunya, fesleğen, begonvil çiçekleriyle süslü küçük pansiyonlar, oteller, motellerle doludur.

Hemen karşısındaki Meis Adası o kadar yakındır ki, denizden esen sabah rüzgarları bazen horoz seslerini getirir limana. Yunanistan ana karasına uzak olduğu için Meis Adası’nın birçok ihtiyacı da Kaş’tan karşılanır balıkçı motorlarıyla…

Havası kekik kokar

Dağdan gelen rüzgarlarla kekik kekik kokan, nem miktarı çok düşük, oksijen miktarı çok yüksek havası bir hoş eder misafirlerini Kaş’ın. Limana bakan küçük meydanındaki çeşmenin başında muhakkak bir İtalyan turistini görürsünüz çamaşırlarını yıkarken. Denize bakan dizi dizi dükkanları hediyelik eşya almak isteyenlerin ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak zenginliktedir. Akşamları, daha çok genç turistlerin tercih ettiği “lokantalar sokağı” tıklım tıklımdır. Daha sakin ortamda yemek yemek isteyenler ise kıyıdaki balık lokantalarında yerlerini alır rengarenk, tiril tiril akşam kıyafetleriyle. Yemekler yenildikten, günün maceraları anlatıldıktan sonra limana çıkılır. Kimileri kahvelerde sürdürür yemek sonrası konuşmalarını, kimileri ise mendirekte denizin akşam kokusuna bırakır bedenlerini Communist Bulgaria Tour.

Sabahı bir başkadır

Sabahı bir başkadır Kaş’ın. Evleri ilçede olanlar ve lokantacılar limanda kurulan balık borsasına katılır; denizin bereketi paylaşılır açık artırma ile. En keyifli kahvaltılar pansiyon, otel, motel bahçeleriyle limandaki kahvelerde yapılır. Kahvaltı sonrası denize girmek isteyenler Kaş’ın kayalıklarındaki yerlerini alır. Bergama Bir kısmıysa koyların yolunu tutar. Kekova, Kale, Üçağız gibi antik bölgelere tur yapan motorlar dolar, taşar… Bir kez gelen tatilci için tutkuya dönüşen Kaş’ın merkezinden birdenbire tarihin derinliklerine seyahat edilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz